Na Stolu - zimovanje čete 2020

V petek, 28. 2. se je naša četa odpravila na zimovanje in izkoristila zadnji vikend počitnic. Poleg gorskih vrhov smo osvajali skavtske veščine, se družili in zabavali.

V petek zvečer smo se dobili pri župnjišču na Razborju, kjer je igralna kocka določila naše delo. Lihi so izobesili zastave, sodi pa so izgradili snežni Tristol. Vodnica Ana nam je predstavila veščino orientacije po zvezdah, ki jo je opravljala v preteklem letu. Na nebu smo opazili orion, veliki voz, zvezdo severnico, kasiopejo in druga ozvezdja. Končno smo lahko en za drugim vstopili v hišo, kjer nas je čakal drugi izziv – slediti puščicam na poti do vrha. Čakala nas je težka pot, polna ovir, katere smo morali premagati. Na koncu smo s pogumom, vztrajnostjo in bolečimi nogami prišli na vrh Stola. :)

Sledila je večerja, katero smo že težko pričakovali. Ko smo se okrepčali, smo bili pripravljeni na nove izzive – tokrat nas je čakala igra Skavtivity. V skupinah smo tekmovali, kdo se bo prvi pribil do konca igralne površine in osvojih vrh Stola. Vzdušje v planinski koči je bilo razburljivo, tekmovalni duh pa je vel po prostoru. A zmagovalna skupina je bila le ena. Prvi večer smo zaključili z večerno molitvijo. 

 

Zjutraj, nas je po nočni straži prebudil glas hramonike, na katero je zaigral Nik. Naš gorski vodnik Kranjski Janez Gašper je vodil jutranjo telovadbo v spalnih vrečah. Okrepili smo svoje telo z zanimivimi vajami za moč. Po zajtrku so voditelji sklicali uradni kvadrat na Tristolu, ki smo ga zgradili prejšnji večer. Dvignili smo zastave, zapeli skavtsko in slovensko himno ter se tako uradno podali v nov dan. Zopet nas je prevzel tekmovalni duh, saj smo dobili nov dnevni izziv. V skupinah smo izpolnjevali naloge, preko katerih smo pridobivali surovine za kuhanje kosila. Pripraviti smo morali najokusnejšo in najlepše prezentirano jed, ki smo jo izžrebali. Pripravljali smo zelenjavno enolončnico, šmorn in čežano. Po večurnem SkavtChef tekmovanju smo končno dostavili naše končane jedi, katere je ocenila strokovna žirija voditeljev.  Po strokovnih ocenah smo svoj glas oddali še vsi prisotni. Na koncu je svoj glas oddal še naš duhovni asistent Franček, ki nas je obiskal ravno v času kosila. Skupine so bile med seboj tako izenačene, da ni bilo možno razglasiti enega zmagovalca. 

 

Po kosilu smo svoj prosti čas izkoristili za pestro igro roverčka. Nato pa nam je gorska vodnica Nežka na zelo zanimiv način predstavila različne sledi, ki jih živali in ljudje puščamo za seboj. Če želimo postati dobri stezosledci, moramo znati dobro opazovati okoli sebe, saj nam lahko malenkosti omogočijo, da prepoznamo pravo žival. Prav tako nam vsaka sled poda pomembne informacije o tem kako se je žival ali človek premikala. Preizkusili smo se, kako dobri smo o opazovanju sledi – voditelji so se odpravili na kratko pot, mi pa smo jih morali s sledenjem po sledeh najti. Pridobili smo veliko koristnega znanja. 

V poznih popoldanskih urah smo čas izkoristili za nam zelo priljubljeno igro – morilec.  Pri tem smo se zelo zabavali in odkrivali naše skrite sposobnosti ”blefiranja“. :)  Po igri nas je presenetil nepričakovan zbor, v katerem so nas voditelji povabili na slovesen dogodek – svet čete. Pogovarjali smo se o našem pravilniku čete, spremenili in dodali nekaj pravil, slovesno podelili našitke za osvojene veščine in na koncu podali mnenje za raziskavo, ki jo opravlja gorski vodnik Kranjski Janez - Gašper.

Po večerji smo imeli sproščen zabavni večer s petjem in igrami. Z večerno molitvijo smo se nekateri odpravili na nočno stražo, drugi pa na nočno spanje. 

Zjutraj nas je zbudil glas kitare, na katero je zaigrala Ana. Po pospravljanju naših osebnih stvari in hiše smo se nazajtrkovali. Jutranju čas smo namenili našemu osebnemu napredovanju, saj smo si dokončno izbrali veščine, ki jih bomo opravljali do konca leta. Povzeli in pokomentirali smo naše zimovanje, nato pa smo se pripravili na sveto mašo, pri kateri smo sodelovali z uvodi in prošnjami. Zimovanje smo zaključili s slovesnim kvadratom, kjer smo dobili naše planinske knjižice z žigom iz Stola. Na vrhu gore je zadonela glasna ”voga“, nato pa smo se skupaj s starši spustili nazaj v dolino. 

Objavljeno v Galerija, Dogodki IV, Novice, Objave
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.