Planina Skavtina - jesenovanje čete 2019

V petek, 22.11.2019, smo pričeli jesenovanje čete pod vznožjem planine Skavtine. Naš planinski vikend je bil pester, poln lepih in nepozabnih trenutkov.

Med nas je prišla Lizika, ki planinstvo šele spoznava. V bližini planinske koče pod planino Skavtino je srečala Kranjskega Janeza, izkušenega planinca, ki ji je priporočal, da zaradi mraka ostane v planinski koči. Opraviteljica planinskega doma Mici je Liziko skupaj z nami, izvidniki in vodnicami, z veseljem sprejela, vendar smo si morali bivanje prislužiti. Tako smo se lotili dela in si omogočili bivanje v planinski koči. Pripravili smo si bivalni prostor in v četo sprejeli novince. Večer je hitro minil in se kmalu prevesil v nov dan. 

Zjutraj nam je po jutranji telovadbi in zajtrku, Kranjski Janez pokazal, kako pomembni so vozli. Skupaj smo se na zabaven način naučili pomembne vozle. 

Ker nas na naši poti spremlja tudi naš ustanovitelj in vzornik Robert Baden Powell, smo se podali na pot v naravo in si izdelali planinske (skavtske) palice. 

»Skavtska palica je zelo uporaben dodatek skavtski opremi. Meni se je zdela neprecenljiv pripomoček pri prečkanju gora ali skalnate pokrajine in še posebej pri nočnem delu v gozdu ali goščavi. Če si vanjo vrezujemo znake, lahko postane tudi pokazateljica dosežkov ter s tem skavtova cenjena spremljevalka. Skavtska palica je močna lesena palica, visoka približno do nosu in z oznakami za merjenje.« (Baden-Powell: Skavtstvo za fante)

Po dobrem kosilu smo si vzeli čas za druženje, petje in igranje šaha. 

Zaradi naravnih katastrof, ki so grozile naši planinski koči, je Lizika predlagala, da vzpon na planino preložimo. Preko igre "potres, poplave, helikopter, požar" smo ponovili, kako ukrepati v dani katastrofi. V tednu globalnega učenja smo razmišljali, kako bi lahko s pomočjo naših lastnosti in vrednot, ki so nam o življenju pomembne, spreminjali svet na boljše. V manjših skupinah smo se pogovarjali o problemih onesnaženosti v oceanih, slabih odnosih in navadah ljudi v svetu, o neenakopravnosti med narodi in o našem prispeku v svetu za boljši jutri. Spoznali smo, da je vsak izmed nas pomemben in lahko z majhnimi dejanji skupaj spreminjamo svet.

Kasneje je višji vod lanskim obljubnikom pripravil izziv, ki so ga morali premagati s sodelovanjem in iznajdljivostjo. Ker jim je uspelo, so pridobili težko pričakovana skavtska imena, ki jih najbolje opisujejo. V četo smo sprejeli Prefriganega geparda Mateja, Skrbno kresničko Klaro, Predano kresničko Hano in Neutrudljivo kresničko Emo.

Zvečer, po zabavnem večeru, se je zaslišal zvok piščalke, ki je naznanjala uradni zbor. Sledila je slovesna podelitev našitkov izvidnikom Luki, Nejcu in Martinu ter vodnicama Ani in Vidi, ki so v preteklih letih osebno napredovali v skavtskih veščinah in znanju. 

V duhu slovesnosti je potekala razdelitev v vode Kresnčk, Zmajev in Gepardov in imenovanje novih vodnikov Ane, Luke in Martina. Ti so prižgali bakle, ki jim bodo kazale pot na njihovi vodniški poti in jih grele v mrazu. Vodniki so z baklami ustvarili skupen ogenj, na katerega je vsak član čete položil poleno. Vsak od nas je pomemben, poseben in zaželjen, kot so polena pomembna za ogenj. S svojimi lastnostmi in talenti gradimo lepo skupnost - četo. 

Hvaležni za poučen in pester dan smo se prebudili v nov dan, kjer so nas pričakali zmagovalci nočne igre kraja zastave. Odkupili smo se z masažo in prehojeno potjo z zavezanimi vezalkami. 

Jesenovanje smo zaključili s sveto mašo na Skavtini planini, kjer smo se skupaj s starši zahvalili Bogu za vse lepe trenutke na jesenovanju in prosili za nove skavte in njihove skavtske poti. Sveto mašo je daroval naš Robi. :) 

 

Četa v pričakovanju na nove planinske (skavtske) podvige... 

Objavljeno v Galerija, Novice, Objave
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.