Teden globalnega učenja - ZBUDI SE!

Teden globalnega učenja (TGU) je vsakoletni dogodek, ki je letos potekal v tednu od 18. 11. do 24. 11. 2019. V tem času smo na srečanjih preko različnih aktivnosti razmišljali globalno in iskali rešitve za boljši svet.

Teden globalnega učenja (TGU) je vsakoletni dogodek, ki poteka že od l. 1999. V Sloveniji aktivnosti koordinira SLOGA – Platforma za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč – v letošnjem letu že trinajstič, Skavti pa sodelujemo petič. Osrednja tema TGU 2019 je »Zbudi se! Klimatske spremembe so tu.«, ki se osredotoča na globalne vidike soočanja s podnebnimi spremembami. Tokrat je po dolgem času tema zopet bolj ozka, zaradi želje, da bi se globalno bolj osredotočili na eno konkretno stvar in tam res pokazali moč skupnosti, ki spreminja.

Na srečanjih smo izvedli različne aktivnosti, preko katerih smo spoznavali kaj vse vključuje Agenda 2030 za trajnostni razvoj, ki je bil sprejeta na Vrhu OZN. 

Agenda 2030 za trajnostni razvoj na uravnotežen način povezuje tri dimenzije trajnostnega razvoja – ekonomsko, socialno in okoljsko – in jih prepleta skozi 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki jih bo treba uresničiti do leta 2030. Pomembna značilnost nove agende je univerzalnost: ob upoštevanju nacionalnih okoliščin bodo njene cilje uresničevale vse države sveta, tako države »v razvoju« kot tudi »razvite države«.

 

Izvidniki in vodnice so v tednu globalnega učenja razmišljali, kako bi lahko s pomočjo njihovih lastnosti in vrednot, ki so jim v življenju pomembne, spreminjali svet na boljše. V manjših skupinah so se pogovarjali o problemih onesnaženosti v oceanih, slabih odnosih in navadah ljudi v svetu, o neenakopravnosti med narodi in o njihovem prispeku v svetu za boljši jutri. Spoznali so, da je vsak izmed njih pomemben in lahko z majhnimi dejanji skupaj spreminjajo svet.


 

Popotniki in popotnice so razmišljali, kaj obsega pojem globalno in ob tem načrtovali konkretne dejavnosti za izboljšanje okolja. Pripravili so video, kot spodbudo za razmislek o tem, kako lahko vsak posameznik (pozitivno) vpliva na naše okolje! 

Video si oglej TUKAJ. :) 

 

#RazmisljamoGlobalno #ActiveGlobalCitizens #GlobalnoUcenje #TGU2019 #ZbudiSe #Strpnost

Objavljeno v Objave
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.