Skavtska dobrodelnost - Ravenski razgledi

Članek smo ob uspešni akciji LMB 2010 objavili v Ravenskem občinskem glasilu Ravenski razgledi, ko je STEG Koroška 2 daroval del dobička tudi 3 Karitas skupinam po dolini.

Skavti smo po celem svetu znani tudi po svojem prostovoljnem delu in nesebični pomoči. Tako smo se čutili nagovorjene ob nedavni nesreči v Železnikih ali ob rednih čistilnih akcijah ali ob popravilu otroških igral in ograj, itd.

V letošnjem skavtskem letu pa smo se odločili, da bomo priskočili na pomoč tudi z denarnimi darovi, ki jih bomo zbrali sami. Vsakoletno akcijo Luči miru iz Betlehema (LMB) že 20 let organiziramo skavti. Skupaj s taborniki prinesemo »plamen miru« tudi v Slovenijo in se trudimo, da bi plamenček prižgan v Jezusovi rojstni votlini, zagorel in prinesel mir v vsak slovenski dom.

Letošnji akciji pa smo skavti stega Koroška 2 dodali prav posebno dobrodelno noto. Darove zbrane ob akciji (obiskali smo 8 koroških občin in 12 župnij ter 4 socialne ustanove) smo razdelili med Karitas Dravograd, Prevalje in Ravne. Požrtvovalne sodelavke in sodelavce Karitas smo v vseh skupinah presenetili med rednim sestankom in ob pridnih pripravah na velikonočno praznovanje. Povsod so se našega skromnega daru v višini 200 evrov iskreno razveselili in poudarili, da bodo s tem lahko v obliki hrane pomagali tistim najbolj pomoči potrebnim. V očeh sodelavcev je bilo začutiti, da je takšna pozornost danes redka in še kako potrebna, saj je trenutna situacija oklestila tudi darove ljudi, na drugi strani pa se je povečala potreba po pomoči.

Druga takšna akcija pa je stekla pred velikonočnimi prazniki, ko smo skavtinje in skavti po celotni Sloveniji pekli kekse. Za lepo zapakirane čokoladne dobrote smo nato zbirali prostovoljne prispevke. Celoten izkupiček bomo podarili organizaciji, ki bo poleti popeljala na morje tiste otroke, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti. Akcijo smo poimenovali »Piškotek dobrotek«.

Ena od skavtskih zapovedi pravi, da skavt pomaga bližnjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo. Zavedamo se, da so naša prizadevanja le kapljica v široko in globoko morje potreb naše okolice. Vendar smo istočasno veseli, da lahko s svojimi dejanji, s svojim služenjem (kot skromno poimenujemo takšna dejanja), doprinesemo vsaj nekaj malega k boljšemu okolju v katerem živimo. Saj je vendar tudi morje sestavljeno iz samih kapljic. In brez vsake posamezne morje ne bi obstajalo. Tudi v našem vzgojnem namenu je zapisano: »Služenje je pot rasti, ki oblikuje mene in stvarstvo. Je dejavno odgovarjanje na potrebe okolice.«

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste nas podrli in nam pomagali pri našem služenju.

Marko Kocuvan, Sijoči galeb, Koroška 2

Nazaj domov

Objavljeno v Objave
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.