Estetika po skavtsko...

Imamo jo, estetiko po skavtsko namreč. Našla pa se je nikjer drugje kot v skavtski sobi Koroške2.

" De gustatibus non est disputandum ", ali drugače o okusih se ne razpravlja! - Kajti vsakomur je nekaj lepo in in spet drugega se ta nekdo ogiblje, ker mu zunanji videz videz ne daje užitka. A vendar mora obstajati nekaj, kar je absolutno lepega, nekaj kar je lepo vsem in vsakomur. S tem se načeloma ukvarja ena posebna veja vede, ki je skavtom kaj malo znana, saj se raje bavimo z otipljivim svetom. Ta veda je filozofija in njena podzvrst je zapisana v naslovu dotičnega članka - Estetika. Poglejmo torej, kaj ta lepa beseda pomeni oziroma s čim se predstavlja!

Estetika (iz grške besede αἰσθητικός: aistetikós - čuten, zaznaven) je filozofski disciplina, ki se ukvarja s proučevanjem o lepega nasploh in vrednotenjem sodb (meril okusa), ki se izjavljajo o določenem lepem. V ožjem pomenu je estetika filozofija umetnosti, kritike umetnosti in umetniškega ustvarjanja. (Pravi Wikipedia)

V kolikor, dragi bralec, se nisi ustrašil snovi in nisi pobegnil, si sedaj zastavimo še drugo vprašanje, ki se ti je zagotovo že porodilo. Kaj pri Sv.Juriju ima skavtstvo opraviti z estetiko in ali je možno, da jo ta naravoslovna veda(skavtstvo) razlaga po svoje? To vprašanje si le malokdo postavlja, saj je skavtom odgovor poznan sam od sebe, ne-skavtom pa je tako vseeno; odgovor pa je DA. Mar ni nekaj skavtsko najlepšega 6 Jamboreejev zloženih po vseh pravilih? In vsa oprema s sekirami, noži, krampi in lopatami ter vrvmi lepo razporejena(Seveda ne pozabljamo na druge možne lepote skavtskega življenja, a te spadajo v drugo poglavje tega romana)?  Narava je v barvah in skavtska estetika jih zaradi tega zahteva v enormnih količinah in to je torej del absolutno skavtsko lepega. S čim v povezavi pa naj bi to bilo, se sprašuješ o dragi bralec. Naj te razveselim z odgovorom, ki si ga čakal celotno besedilo : Imamo na novo preurejeno skavtsko sobo!!! PP Koroška 2 in en dodaten voditelj so končno spravili v red to staro čumnato in jo osvežili z novim, prelepim regalom, na katerega gredo vsi šotori in pripomočki, ki se potrebujejo. In s predrugačenimi besedami bl. A.M.Slomška si sedaj ta predraga sobica na novo plete svoj venec slave.

Objavljeno v Objave
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.